La mejor viaje de mi vida!
Heeee iedereen,
Ooh, ik heb toch weer zoveel te vertellen. En deze keer over het eerste reisje van de organisatie naar de watervallen van Iguazu. Oftewel in het Spaans: Las cataratas del Iguazu. En het was fantastisch!
Op zondag moesten we rond 3 uur op de terminal zijn want vanaf daar vertrok de bus. Pablo en Lara brachten me weg, want Lily was zelf ook op een reisje. Op de terminal was het natuurlijk ontzettend leuk om alle andere uitwisselingsstudenten van de eerste week weer te ontmoeten. Maar er mistten er nog een paar, want die wonen in de buurt van Santa Fe en daar zouden we langsrijden en daar oppikken. Nou.. Ik geloof dat de busreis iets van 20 uur heeft geduurd en dat ik daarvan ongeveer 18 uur non-stop heb gepraat. Natuurlijk helemaal leuk om weer gewoon Nederlands te kunnen praten zonder er rekening mee te houden dat je gastgezin of gaszus of elke andere Argentijn je niet verstaat. Ook heb ik natuurlijk mijn Engels en Duits weer op peil gebracht, want dat was lang geleden. Superleuk, ik voelde me echt internationaal om met al die uitwisselingsstudenten uit verschillende landen allerlei talen te spreken. En met iedereen kon ik het goed vinden.
De hele nacht gereden en de volgende dag begonnen onze uitstapjes. We moesten helemaal naar het noordelijkste puntje van de provincie Misiones, maar onderaan die provincie hadden we onderweg nog een excursie. De mijnen van Rwanda.. Ontzettend interessant en mooi, maar ik had het eigenlijk nog te druk met bijpraten met iedereen. Daarbij was ook nog een park met mythes, maar heb er niet zoveel van begrepen. De gids was ook te veel bezig met zichzelf bewonderen, dus praatte ik vrolijk verder met iedereen. Helaas vond een van de coordinators dat niet zo´n goed idee en wist ze na deze dag al meteen mijn naam. Het was iedere keer: Jenske, callate (stil zijn), maarja het is toch veel leuker om eindelijk weer voluit te kunnen kletsen dan op te letten naar een jongevent die alleen maar op een knopje drukt waarna er een heelsnelpratend praatje uitkomt in het spaans..?! Daarna rond 3 uur kwamen we aan in ons hotel. Ik sliep op de kamer met Anke en Bohemia. We hebben ons meteen omgekleed en zijn het zwembad ingejumpt. Daarna zijn we nog even Puerto Iguazu gaan verkennen, het stadje waar het hotel was. Die avond kregen we uitleg over alle excursies de we zouden gaan doen en toen ging iedereen toch wel slapen, want slapen in de bus is niet echt een pretje.
Dinsdag werden we lekker vroeg gewekt want we gingen naar het nationaal park Iguazu, waar alle watervallen zijn. Hup met de hele club weer in de bus met onze zelfsamengestelde lunchpakketjes. Bij de ingang begon het al goed, want Lisanne en ik waren ons lekker aan het insmeren met zonnebrand en anti-mug. Toen gingen we met de hele groep naar binnen, maar wij hadden het entreekaartje-uitdelen helemaal gemist dus bleven wij achter zonder kaartje. Gelukkig was dat snel opgelost en konden ook wij naar binnen. We gingen eerst met een treintje en daarna moesten we nog een stukje wandelen en we hoorden steeds meer geluid en we werden steeds natter, wat al aangaf dat we erg in de buurt kwamen. En toen zagen we de watervallen. WAUW. Zo ontzettend mooi, groots, indrukwekkend en wat een lawaai! Je kunt het niet echt beschrijven, je moet er gewoon geweest zijn. Het is niet voor niks een van de nieuwe 7 wereldwonderen. Want ja, er was een verkiezing welke watervallen in de lijst van wereldwonderen opgenomen moeten worden en Iguazu heeft gewonnen. Dus ik ben bij een van de 7 wereldwonderen geweest! Daarna gingen we met een supergrote jeep door het bos, waarna we aankwamen bij het platform vanwaar we met de boot gingen. Wat een gave excursieeee! Eerst al mijn kleren uit en in bikini, want we zouden doorweekt worden, en daarna zwemvest aan en al mijn spullen in een waterdichte tas gestopt. Toen met camera in de hand het eerste rondje om foto´s te maken. Daarna camera weg en gingen we langs, onder en door de watervallen varen. SUPERVET! Zoveel lawaai en zoveel water dat ik mijn ogen niet eens open kon houden. Oh, ik zou nog 10x opnieuw willen! Daarna konden we via een paadje een soort van langs de watervallen lopen en binnen 10 seconden waren we ook weer opgedroogd. Supermooie uitzichten had je daar, maar toen was helaas de batterij van mijn camera al leeg. Toen was helaas de dag weer afgelopen.
Woensdag hadden we een rustiger dagje, we zijn naar een ouderwets dorpje geweest waar ze mateijs en ijs van een bloem verkochten. En er waren een heleboel souvenirwinkeltjes dus die heb ik ook weer even gesponserd. Daarna gingen we een wandeling maken langs de rivier waarna we uitkwamen bij het punt vanwaar je drie stukken land kunt zien. Brazilie, Paraguay en natuurlijk Argentinie. Er lopen twee rivieren en die komen op dat punt samen. Blijkbaar, ik heb dat stuk van het verhaal helemaal gemist, hebben die twee rivieren verschillende kleuren en die mengen zich niet meteen dus dan zie je een lijn in het midden. De ene kant is blauw en de andere kant is meer roodbruin. Ik heb het gezien op de foto´s en het zag er echt vet uit. Jammer dat ik niet opgelet heb op de gids! Die avond gingen we met de hele groep uit in een discotheek in het dorpje. We waren ongeveer de enige daarbinnen, maar het was ontzettend grappig. Een man ging ons dansles geven, en ik geloof dat het er supergrappig uitzag. Argentijnen zijn gewoon de enige met soepele heupen.
Donderdag mochten we ook weer vroeg op want deze dag hadden we ook weer een stoere excursie. Buiten stonden twee grote jeeps ons op te wachten en werden we in twee groepen opgesplitst. Eerst een ritje door de natuur en op het eind stonden ons een groep instructeurs op te wachten met een heleboel van die klimbroekjes. Hup aangehesen en op naar de waterval waarvan we zouden abseilen. Eerst natuurlijk een stukje heerlijk comfortabel wandelen met die broek op je heupen. Eerst een uitleg van wat je wel en niet moest doen en toen mochten wij! Best eng om over de rand te gaan hangen, maar daarna was het alleen maar supergaaf! Dwars door de waterval ging je en weer helemaal drijfnat! Helaas was je binnen 30 seconden al weer beneden maar toen kon je wel iedereen die na je kwam bekijken. Daarna gingen we op weg naar de kabelbaan en moesten we eerst een hele hoge trap op. Vandaag ging je een hele lange kabelbaan naar een volgend platformpje in een boom. Loodrecht trappetje op en weer een nieuwe kabelbaan en dat nog een keer! Heel gaaf, dwars door de boomtoppen en toch best wel snel! Superleuk dat onze reisleider de camera om had gehangen en alles had gefilmd! (te zien bij video´s). Die avond gingen we weer uit, want we mochten deze keer in dezelfde discotheek gratis naarbinnen. Waarschijnlijk zodat het er een beetje gevuld uit zou zien, want er was geen kip! Deze keer gingen we maar met de helft van de groep, want de andere helft was te moe. Maar ik heb me helemaal vermaakt. Ook stonden daar ineens wat Hollanders die aan het reizen waren in Zuid-Amerika. Toevallig!
De volgende dag gingen we al vroeg op weg voor de terugreis, maar de bus hield er na een half uurtje al weer mee op. Recht voor een vogelpark.. Dus daar zijn we ook nog maar even naar binnen gegaan, want we moesten toch iets van 5 of 6 uur wachten op een nieuwe bus. Ik geloof dat we de hele ingang bezet hielden en iedereen zat en lag want we waren wel moe! Toen kregen we ook nog honger dus toen is onze reisleider iets van 20 pizzas en 200 empanadas gaan kopen. Toen arriveerde eindelijk de nieuwe bus en nadat we alles hadden overgeladen konden we weer op weg. Deze keer heb ik wat meer geslapen en rond 8 uur ´s avonds kwamen we aan bij de laatste excursie. De ruines van .. (ben de naam vergeten). Omdat we nu ´s avonds aankwamen konden we ook de lichtshow nog meemaken. Zag er heel bijzonder uit. Ze schenen met lichten op watersproeiers en dat maakte allerlei bewegende beelden. Daarna hebben we gegeten in het dorpje en toen weer op weg met de bus. Iedereen heeft ongeveer de hele reis geslapen en toen we wakker werden waren we er alweer bijna.
Dinja ging met mij mee, want er waren een paar studenten die de volgende dag pas verder zouden reizen naar hun woonplaats dus die bleven nog een dag in Rosario. Dinja en ik zochten die ´s avonds weer op en samen gingen we naar een soort van markt/festival waar allerlei landen een tent hadden met eten, dansen en allerlei dingetjes om hun cultuur de showen. Helaas was er geen tent van Nederland, ik dacht het twee keer bijna omdat ik een vlag zag die er erg op leek maar die het uiteindelijk toch niet was. Ik liep rond met Lisa uit Duitsland, dus toen hebben we de tijd maar doorgebracht in de Duitse tent. Supergrappig, ze schreeuwde het uit want ze hadden ´sauerkraut mit bratwürst´ en Duits bier. Daarna hebben we met de hele groep nog in een ijssalon gezeten, maar het was de eerste keer dat ik géén, ja luister géén, ijsje heb gekocht. Het paste er gewoon niet meer in. Daarna weer terug naar huis en op zondag Dinja afgezet op de terminal en toen was het echt het einde van het reisje...
Oh wat heb ik het leuk gehad die week, nu wil ik echt alle reisjes van WEP (de organisatie) meedoen!
Deze week ben ik weer naar school geweest en heb een dagje in de klas van Lara meegedaan, want ik kwam op school en bleek dat mijn klas pas veel later begon.. Verder doe ik nu bijna alles mee in de klas, of in ieder geval zoveel ik kan. Ik schrijf alles over en als ze iets dicteren probeer ik het ook mee te schrijven. Ook ben ik bezig met een werkstuk over Nederland, want ik moet in dit jaar twee werkstukken maken. Dus als iemand het leuk vind, maak foto´s van alles in Nederland en stuur me die op. Al maak je een foto van je straat, het is al helemaal anders dan hier! Ik zou het superleuk vinden als iemand me wat foto´s stuurt (of een heleboel!) van bijvoorbeeld de ontbijttafel, het straatbeeld, de fietsenstalling van het station, het centrum van de stad, coffeeshop (haha), kaaswinkel, de school, klaslokalen, aula, uitgaan en weet ik wat. Ze hebben hier echt geen idee en ik vind het superleuk om die foto´s te laten zien. Alle argentijnen zijn ook erg nieuwsgierig naar hoe het in Nederland is.
Vrijdag na school zijn we met een aantal uit de klas weer naar de shopping geweest en hebben we daar gegeten en vandaag hebben we met de familie weer asado gegeten. Dus zoals jullie zien gaat mijn Argentijnse leventje weer gewoon door..
Ik hoop dat jullie me weer overstelpen met reacties en met foto´s!
Liefs Jenske
P.s. (Ik heb altijd al eens een echte ps willen schrijven dus hier komt ie) Foto´s mogen naar [email protected]!
Hoi Jenske,
Wat een leuke reis heb je gemaakt! Zorg je wel dat je geen spijt krijgt dat je regelmatig niet mee krijgt waar je eigenlijk bent? Je kan het niet makkelijk meer over doen. Soms lees ik stukken in de krant over Argentinie (bv. over de dictatoriale tijd) en denk ik: dat is iets voor Jenske. Heb je daar behoefte aan, dat ik ze opstuur (of een linkje stuur naar de site van de VK)?
Ik wil best wat foto's maken maar hoe en waar moet ik ze je sturen? Heb je een gewoon e-mailadres?
Mijn e-mailadres is [email protected].
Succes met je werkstukken en de komende excursies: ik lees en kijk het allemaal graag!
Klaske
heb net een reactie ergens opgeschreven, na het zien van de foto's.Wat een fantastische week was dat!Daar heb je een lange busreis wel voor over. En wat een chic hotel, met zwembad. Had je dat nog wel nodig na al dat water van de Iguazu. Echt een superweek ! xxxxomalien
Hahahahaha een gids die zichzelf bewonderd?! dat heb ik nou nog nooit gezien, meestal bewonderen ze hetgene waarvoor ze gids zijn: een kasteel of ruine (sorry voor mijn gebrekkig taalgebruik) ofzoo! Aah gelukkig heb je je gezelligheid nogsteeds, als ik het zo hoor! mooi want die kan ik natuurlijk niet missen :D hélemaal mee eens, op zo'n moment is kletsen nou eenmaal belangrijker dan opletten.. een zwembad, wat klinkt dat ongelovelijk zomers!! bij ons vriest het inmiddels en je kunt alweer met je dikke winterjas, sjaal en handschoenen naar school en dan nog steeds koude oren en handen hebben. pff het is wat, de winter begint echt te komen! ik kijk nu vanuit de bank naar een boom, hij heeft geen blaadjes meer.. the winter is coming! Drol, je moet wel opletten!! ik neem mijn vorige standpunt terug, had je toch bijna het mooiste deel van je leven gemist daar bij de watervallen! gelukkig heb je toch nog een kaartje gekregen :P wauuuuuw die watervallen!! klinkt súper tof en mooi en op het filmpje en de foto's ziet het er net zo prachtig uit.. en stoer! daar hou ik van :D oei oei je moet wel 3 extra batterijen meenemen dan hé als je op excursies gaat want anders missen wij alles wat je meemaakt!! Dit was een TIP. mmmm mss moet je toch wat aardiger zijn tegen gidsen, want ik geloof dat ze jou niet zo heeel erg aardig vinden als ik dit zo lees! Abseilen.. suuuuper tof en stoer! en wat lieeef van je reisleider, je hebt hem toch wel uitbundig bedankt hé namens mij en al je followers?!! vond het trouwens wel jammer dat er niet gepraat werd in het 'door de boeshboesh sjeezen'' hoor! dan hadden wij ook wat argentijns gehoord, of wat voor taal die kerel dan ook praat! xd Ah wat leuk! en heb je ook nog een gesprekje aangeknoopt met die nederlandse reizigers? oee weetje mijn neef (paps kant) is vorige week op wereldreis gegaan! ik weet niet meer precies waar hij allemaal heen gaat maar hij gaat wel alleen, als een backpacker zegmaar! dat lijkt me nou echt spannend hoor, en best eng eigenlijk! want je hebt geen idee waar je telkens meer terechtkomt en wat je meemaakt! WOOOW dat is heel veel voedsel! dat klinkt vast goed in de oren van luuk haha! maar wat zijn empanadas? WAT!! Heb jij géén ijsje gehad! dát noem ik nou is een wereldwonder haha! Aha, ik zal is wat foto's maken als ik daar de tijd voor kan vinden :D dan fiets ik naar leunen en maak foto's van.. weiland.. helaas staat daar nu weinig meer op omdat het winter wordt, maar ik zal is kijken wat ik voor je kan betekenen schattie! Oo die coffeeshop neem ik wel voor mijn rekening, ligt denk ik het dichtst in mijn buurt xD nee grapje dat ga ik niet doen.. dan ben ik bang dat ze mij vermoorden omdat ze denken dat ik iets van plan ben ofzoo.. vergeef je me dat ik dat niet doe? haha ik zal ook wel een foto maken als we weer is hollandse pot krijgen =D maar je moet aan je mam of pap of brothers vragen of ze een foto van jullie achtertuin doorsturen, met een koe erop (mm die zijn er nu zeker niet meer)? Wat is asado voor eten? HA. ik heb jou mailadres lekker al, kan jou lekker stalken OVERAL waar ik wil! jeuuuuj, kus lieve schattebout.. mijn reactie is nou geloof ik weer zo lang als jou blog hihi! ik ga denk ik later maar boeken schrijven ofzoo, xxxxxxxxxxxx ;D
Oeee heb even opgezocht wat empanadas zijn.. maar het ziet er toch wel erg lekker uit! denk dat ik dat is een keer ga proberen te maken, of kan dat niet hier in nederland? kun je mij het familierecept niet sturen haha? :P xxxxxxxx
Ha Jenske, Wat maak je een hoop mee, en wat moet het heerlijk geweest zijn om weer eens ongeremd Nederlands te praten! Het is dan bijzonder om te merken dat je je moedertaaltje zomaar gedachtenloos wegbrabbelt. Maar, je verhalen hebben al meer Spaanse woorden, dus volgens mij maak je best wel vorderingen. Wij lezen je verhalen met veel plezier, wat dat betreft is ons leventje hier maar saai...(behalve dan natuurlijk het 'leventje' in Groningen, he...!)
Liefs uit Achterveld, Rieka
Jenske ik mis je. Ik ga 3 december wss naar Rosario voor de info over Barliloche. Ben jij dan toevallig in de stad? besooooos.
Ankee! Ik jou ook. En ik kan me dan natuurlijk altijd ´toevallig´ daar in de buurt bevinden! xx