Jenske in Argentinië

Love is everything you need

Hola!

Ik zie dat het al ontzettend lang geleden is dat ik geschreven heb en dat ik een heleboel te vertellen heb! Dus laat ik maar bij het begin beginnen;

Woensdag 10 augustus kwam Graciela langs. Graciela is mijn coordinator hier, waar je alles mee kunt bespreken enzo. Alleen Graciela kan nog niet zo heel goed Engels, en omdat ik toch wel wat dingen kwijt wilde had ze voor mij geregeld dat ik met Marco van WEP (de organisatie in Argentinie) kon praten, want hij spreek wel beter engels. Het was wel fijn om even in het Engels uit te kunnen leggen wat mij dwars zat en waar ik het moeilijk mee had. En hij is supersuperlief, want daarna belde hij elke dag of smste hoe ik me voelde en of ik weer wilde praten etc. Dus nu heb ik twee coordinators haha.

De zaterdag daarna ben ik weer naar de Pastoral geweest en daarna gingen we met zijn allen pizza eten bij Fini (een meisje uit mijn klas). Eerst gingen we pizza bestellen en naar de supermarkt om drinken in te slaan. En daarna gingen we op weg naar de ijssalon om ijs te halen! En echt, die ijssalons moeten ze in Nederland ook heeeeeel gauw aanschaffen, want je kunt een kwart liter / kilo (?) ijs bestellen met allemaal verschillende smaken voor 8 pesos, dat is minder dan 2 euro! En supersuperlekker ijs! En die zit 10 meter van mijn school! Oeeeh, ik weet wel waar ik voortaan elke dag na school te vinden ben. Dat ijs krijg je in een piepschuimen bakje, dus dat hadden we meegenomen naar Fini´s huis en ondertussen gingen we even muziek uitwisselen. Zij gingen mij Reggeaton en Cumbia en alle andere muziek laten horen die ze hier in de disco en overal draaien en ik ging ze even het lied van Brabant laten luisteren! Op youtube had ik een filmpje gevonden met de lyrics en toen ze dat probeerden mee te zingen lag ik echt helemaal dubbel. Nu begrijp ik pas wat Nederlands voor een lastige rare taal is voor buitenlanders. Daarna gingen we onze eigen disco maken in de binnenplaats van dat huis, zo leuk! Met zaklampen knipperen en de muziek lekker hard door het raam naar buiten en dansen. En het maakt geen bal uit hoe! De mensen hier zijn zo leuk, het gaat hier veel meer om je innerlijk! Kleding; maakt niks uit. Knap of lelijk, veel of weinig puisten; maakt ook niet uit. Dat was echt leuk, we hadden onze eigen minidisco! En daarna gingen we proberen om een menselijke piramide te maken en ík mocht bovenop haha. Ook hadden ze een film gehuurd, dus toen gingen we met zijn griezelen met de film Insideous. De film in het engels met spaanse ondertiteling, zodat iedereen het kon volgen haha.

Zondag gingen Pamela, Flor, Ani en Milu naar La Florida. Dit is de boulevard/het strand aan de rivier. Dit is superdichtbij mijn huis en als het mooi weer is zit het helemaal vol met mensen. Iedereen gaat dan naar buiten en mate drinken, net als wij. Dat is echt een toptop gewoonte van de mensen hier, gewoon lekker buiten zitten, kletsen, mate drinken en koekjes eten! Supergezellig! Daarna hebben we in ons huis warme melk gedronken en uno gespeeld. Want dat begrijp ik tenminste ook. Ze hebben hier namelijk als kaarten vooral Argentijnse kaarten. Nederlandse kaarten kennen ze wel, die noemen ze pokerkaarten , maar die hebben ze veel minder. En het populairste spel met die rare kaarten is Truco en dat is zo ontzettend ingewikkeld, echt gewoon niet te begrijpen! Ook hebben ze een soort van rummicub, maar dan ook met ontzettend ingewikkelde regels waardoor ik ook steeds de verliezer ben haha. Maar wel hebben ze hier het spel ching (met die rare kaarten), wat erg veel lijkt op zenuwen, en dat speel ik nu bijna elke dag! Ik word er al aardig goed in =). Verder heb ik die avond Rocío (mijn gastzusje) eens wat Nederlands geleerd. Echt bijna de helft van de namen in Nederland kreeg ze niet uitgesproken, vooral Ingeborg is erg lastig! Ook heb ik het alfabet voor haar opgeschreven en alle andere klanken zoals de sch haha. Dus nu hoor ik de hele dag srr/sgg/sgr haha. Erg moeilijk dus! Maar voor mij ontzettend grappig, dan ben ik eens degene die kan lachen om hoe ze nederlands uitspreken.. In plaats van dat ik denk dat ik eindelijk een fatsoenlijke spaanse zin produceer en dat ik dan toch weer iets heel grappigs zeg.

Maandag hoefden we niet naar school, ik heb niet echt begrepen waarom. Maar dat maakt ook niet uit, een dagje vrij is een dagje feest! Dus ik kon lekker uitslapen, want elke dag om half 7 opstaan is niet echt een pretje. Verder de hele dag niet zo heel veel gedaan en toen had ik ´s middags mijn eerste Spaanse les! Daar ben ik echt heel erg blij mee, want die lessen heb ik wel echt nodig. En het is misschien 100 meter van mijn huis dus ik kan er lekker zelf heen! Want ik mis wel mijn fietsje, waarmee ik overal kom! Hier moet alles met de collectivo (bus) of met de auto. Maar de lerares is heel erg aardig en kan heel goed Engels, dus eindelijk hoef ik niet mijn Engels te verslechteren zodat ze begrijpen wat ik bedoel.

Dinsdag was de enige dag in deze week dat ik naar school ben geweest! Echt lekker zo´n weekje, al is school niet echt heel lastig voor mij. Ik hoef niet mee te doen met de lessen, want het is allemaal in het Spaans en best wel lastig. Ik ben er zegmaar net achter welke vakken ik de hele week volg. Namelijk een heleboel economie, want ik zit op een economische school. Ik denk dat ik maar het hele jaar vol blijf houden dat ik het niet begrijp omdat het in het spaans is, want economie was nou niet echt mijn favoriete vak! Toen dinsdagavond was het tijd om mijn tas in te pakken voor de trip waar de klas al heel erg lang naar uitkeek! Wat ik er van kon maken was; dat we twee dagen ergens naar een plek op een halfuurtje van Rosario rijden zouden gaan, waar we veel gingen praten over God en onszelf én we zouden slapen in een bed, niet in een tent of weet ik wat. Nou, het was echt super, en dat kamp was ook de reden van mijn titel.

Woensdagochtend kwam iedereen uit het derde jaar aangesjouwd op school met allemaal tassen, slaapzakken en weet ik wat allemaal. Dat werd allemaal in twee bussen geladen, samen met een heleboel voedsel voor twee dagen. Die bussen hier zijn echt een stuk beter dan in Nederland! Vet veel ruimte en de stoel kan heel ver naar achter en is superzacht! (Wessel xD) Ook zit er een voetenbankding onder heel je been , dus dat was een comfortabel ritje en heel gezellig, want iedereen was helemaal hyper omdat ze er zo´n zin in hadden. We kwamen aan bij een gebouw, geen idee waar het normaal gesproken voor dient, met allemaal slaapzalen, mét bedden! Nou de matrassen werden meteen alle kanten op gesleept (trap op, trap af) en de bedden bij elkaar geschoven etc. Ik heb maar gewoon ergens mijn tassen op gedumpt en ben toen naar buiten gegaan, want het was superlekker weer! Eindelijk konden die 3 truien uit en kon je gewoon in je t-shirtje buiten zitten. Buiten ging iedereen gewoon lekker kletsen, volleyballen, liedjes zingen met gitaar (<3), Truco spelen en mate drinken. Ik heb in alle tijd die ik in Argentinie ben nog nooit zoveel mate/terere gedronken als in deze twee dagen. (Terere is de koude versie van mate, maar dan met fruitsap) Elke keer als we vrije tijd hadden werden alle thermoskannen en matepotjes tevoorschijn getoverd. Maar ook tijdens de gezamenlijke activiteiten. We hadden steeds een soort van mis met iedereen, waarbij iemand een heel verhaal vertelde. Ik kon er niet zo heel veel van volgen, maar dat was niet erg. Echt superleuk, elke keer begonnen ze zo´n mis met een liedje op acoustische gitaar en eindigde ermee. Daarna ging je met je eigen groepje van 7 leerlingen en een begeleider over vanalles praten. Die begeleiders waren ook gewoon jonge mensen van rond de 20 en superaardig en gezellig. Mijn groepje was met Pamela (gastzus), Pablo (vertaler) en nog 4 andere mensen van school, en onze begeleider was Sofi. Een superleuk groepje! Dan gingen we buiten ergens zitten en praten over vanalles, waar ik meestal ook niet zoveel van begreep en natuurlijk mate drinken! Het ging over je relatie met God (maar ik wist niet wat ik daar over moest vertellen, want ik geloof niet echt in God denk ik), je relatie met je familie en over wat je zou willen veranderen aan jezelf. Dat herhaalde zich ongeveer 3 of 4 keer die dag en tussendoor hadden we steeds vrije tijd. Nou daar werd ik af en toe wel helemaal gek van, want ik was echt een ´persona famosa´! Iedereen wilde met mij praten en op de foto, want een Nederlander is wel echt bijzonder haha! Maar wel superleuk, want je hebt geen tijd om heimwee te krijgen of je alleen te voelen en je voelt je heel snel thuis omdat iedereen zo superaardig is! Het eten was ook een hele beleving, want elke keer als het tijd was om te gaan eten begon iedereen met zijn bestek en handen en van alles te trommelen op tafel en van die liedjes te zingen. Het was echt een kabaal van jewelste en in Nederland zouden alle leraren gillend wegrennen, maar hier begonnen die nog 3x zo hard mee toe doen en mee fluiten op een fluitje! Echt supergrappig, maar wel jammer dat ik niet mee kon doen, want ik kende al die liedjes en teksten niet. Ik had het eigenlijk moeten filmen, haha. Toen ´s avonds werd ons groepje weer bij elkaar geroepen en toen moesten we een voor een een soort van heilig kamertje binnen, waar we in een rijtje op matrassen moesten gaan zitten. Dat was echt een supermooie ervaring en ook al geloof ik dan niet in God, ik was echt blij dat ik dat mocht meemaken, want dat was iets wat ik waarschijnlijk van mijn leven nooit meer meemaak! Het kamertje werd verlicht met kaarsjes en we zaten allemaal richting een altaar met foto´s en kaarsjes, er speelde ook van die mooie, rustige muziek. Toen gingen ze iets voorlezen en daarna gingen zij bij iedereen apart langs. Dan raakte Sofi, een man en een vrouw je aan en ging iemand met zijn voorhoofd tegen je rug aan zitten en dan lazen ze een stukje voor. Gelukkig vertaalde Pablo toen voor mij en wat ze zeiden was ongeveer; God heeft jouw leven al bedacht voordat je hier op aarde kwam en dat God er altijd voor je is. Het klinkt nu misschien heel raar, maar het was zo ontzettend mooi! De sfeer die in dat kamertje hing was super! Ook iedereen moest huilen nadat ze dat hadden gehad, en toen kreeg ik het ook even moeilijk, maar ik werd meteen van alle kanten geknuffeld en iedereen was zo ontzettend lief! Het was zo´n ontzettend mooi intiem moment en ik ben echt heel erg blij dat ik dat mee mocht maken, dat ik met alles gewoon mee mocht doen terwijl ik helemaal geen geloof heb. Daarna ben ik gaan slapen, want ik was echt doodop! De volgende dag moesten we met ons groepje een soort evaluatieformulier invullen en een brief schrijven aan God. En ik heb dat ook gedaan omdat ik toch kwijt wilde hoe fantastisch ik alles vond! Toen hadden we weer een soort van mis in de aula, maar deze keer was het veel specialer, want elk groepje kreeg een kaars en alle lampen waren uit en het was dus bijna donker. Toen ging de leiding een soort van toneelstukje opvoeren over alle verleidingen van het moderne leven, en ik kon het begrijpen, want het was zonder tekst! Ook hier werden sommige emotioneel van, maar de sfeer was zo super, iedereen troostte elkaar en voelde zich verbonden met God en met elkaar! De mensen hier zijn zo ontzettend fantastisch en superlief! De rest van de dag hadden we vrije tijd en af en toe weer een mis in die zaal tot het tijd was om onze spullen weer in te pakken.. Toen werden we voor de laatste keer bijeengeroepen met ons groepje. Iedereen kreeg een envelop met zijn naam er op en daar zaten allemaal brieven in van vrienden en familie. En ook voor mij waren er een aantal brieven, wat ik nooit had verwacht! Veronica en Rocio hadden iets geschreven voor mij en Annemarieke (een meisje wat 2 jaar geleden op deze school een jaar high school heeft gedaan en op dat moment in Argentinie was om vrienden op te zoeken) had voor mij wat geschreven! Sofi had ook nog een brief voor mij in het Nederlands! Want Annemariek had voorgeschreven hoe het in het Nederlands was. Dat vond ik echt super, ik kon eindelijk weer iets gewoon begrijpen zonder er over na te hoeven denken en de brieven waren ontzettend lief! Ook dit was weer een moment waarop iedereen in tranen uitbarstte, maar ook nu was iedereen er weer voor elkaar. Daarna was het toch echt tijd om alles weer in de bussen te laden en terug te gaan. Het heeft echt de band met mijn klasgenoten versterkt en ik ben er ook meer over mezelf door gaan nadenken. Al met al een erg emotioneel, maar fantastisch kamp! All you need is love, ook al zit je in een vreemd huis met een andere taal en alleen maar nieuwe mensen.. Maakt allemaal niet uit, zolang er maar liefde is! =)

Vrijdag hoefde ik niet naar school, omdat ik echt kapot was en ik mocht lekker uitslapen. ´s Avonds ben ik met Pamela naar de club gegaan om mij in te schrijven voor tennis, dus vanaf nu kan ik al die kilos van het ongezonde eten er weer een beetje afsporten! Zaterdag zijn we de hele dag bij familie geweest en hebben we gegeten, tv gekeken en Buraku (soort rummicub) gespeeld, ook al begreep ik het niet echt. Gisteren ben ik met Rocio weer naar La Florida gelopen om mate te drinken en koekjes te eten. Die kun je hier echt de hele dag door eten, lekker! Namelijk als ontbijt; geen probleem, bij het mate drinken; altijd!, rond 6 uur is het tijd voor warme melk/chocomel/thee en natuurlijk mét koekjes! Daarna teruggelopen via de ijssalon en weer zo´n overheerlijke ijs gegeten! Wat een top leven hebben ze hier toch , haha. En ´s avonds kwam er weer familie langs en we gingen samen eten. En ook pizza eten ze hier de hele week, want vrijdag is vaste pizzadag in mijn gezin. Van die heerlijke zelfgemaakte pizza´s, zaterdag bij de familie gingen we eten bestellen en toen werd er ook weer pizza gegeten (ik had maar empanadas besteld) en zondag toen de familie bij ons was werd er weer pizza gemaakt! Dus wessel; jij zou je hier prima vermaken! Na het eten gingen de volwassenen weer burako spelen, en Rocio en Tommy (neefje) en ik hielden een kussengevecht! En vandaag hoefde ik weer niet naar school! Gisteren was namelijk de dag van het kind, en dan zijn de dag daarna alle winkels dicht en gaat niemand naar school of naar het werk.

Nu zijn jullie weer een beetje op de hoogte van al mijn belevenissen hierzo! En laat allemaal een reactie achter, want het echt superleuk om die te lezen. Dan weet ik dat jullie in Nederland ook nog een beetje aan mij denken =)

Liefs en muchos besos,

Jenske

Ps. Als je inzoomt op het kaartje bij mijn verhaal dan kun je zien waar ik woon

Arie, Tine Marleen, en de jongens

Lieve Jenske,
Tuurlijk denken we aan je, bijna elke dag kijk ik of je weer een stukje hebt geschreven, je verteld het zo leuk dat we het bijna voor ons kunnen zien hoe jij het daar hebt.
Fijn dat je iemand hebt waar je je verhaal aan kwijt kunt en die je steunt als je het even wat moeilijk hebt.
Je hebt weer mooie dingen mee gemaakt, als je jaar voorbij is kan je van al je belevenissen een boek schrijven.

groetjes en veel liefs van uit Ambacht.

Yvon

Jenskieee!
Fijn om weer iets van je te lezen :D
Dat kamp klinkt echt super tof!
En al dat ijs ook :P, vergeleken daarbij stelt cleevers dan niet zoveel voor.
maar ik ben weer weg!
tot snell! xxxxxx

Cecile

Jeenss!
Ahh ik vind het echt superleuk om te lezen wat jij allemaal meemaakt! Toen ik je titel las, dacht ik echt even dat je een Argentijn aan de haak had geslagen :$:P haha!
Blijf maar lekker vaak schrijven, want dan heb ik iets om te vertellen tegen Sas, want volgens mij ben ik de enige die jou volgt...
xxliefs!
Cecile

Bram

Jenskeee!
Ook al zit jij daar in Argentinie, we blijven aan je denken hoor! Ook hier vanuit nederland krijg jij je (all you need is) love! =D Dát kamp klinkt echt mega vet! Ook voor heidenen!;) Dikke aanrader voor hier in Nederland toch?;) Ik vind het nog steeds zoo fijn om die leuke verhalen vanuit argentinie te lezen! Het is zoals iemand hier al eerder zei, alsof je het bijna zelf meemaakt! Met zoveel geuren en kleuren schrijf je je fantastische ervaringen op! Let op he Jenske! dat je niet te veel in de Argentijnse cultuur opgaat! Want dan is Nederland oppeens niet meer waard! xd En je bent en blijft toch een van ons! haha;) Over een weekje mogen wij hier ook weer naar school (jammer genoeg) want school hier is toch een stuk minder leuk dan school daar! ;) Wij gaan ook op een soort kamp, maar dan in de ardennen!xd Even een updateje vanuit Nederland: Het is hier de afgelopen dagen erg warm geweest, maar de zon is er bijna niet en er zijn mega harde onweer/hagel/wind buien. Ik verwacht wel dat jij als je terug komt uit argentinie de heerlijke koekjes voor ons maakt en dat jij met ons heerlijk wat koppen mate gaat drinken! Ik hoop dat je spaans steeds beter wordt want dat zou alles al een stuk makkelijker maken! =D Groetjes en een abrazo vanuit Overloon!

Klaske

He Jenske,
Zo wat een epistel heb je weer geschreven: SUPERleuk!
Dat ijs spreekt mij ook wel aan maar het is toch winter bij jullie? De argentijnen komen wel heel hartelijk over, zouden wij nederlanders ook zo aardig zijn voor 'nieuwen'? Ik heb het gevoel van niet maar misschien vergis ik me. Bij ons op school is er eigenlijk nooit een uitwisselings student, heb er nog maar 1x ééntje in de klas gehad.
Zet 'm op met Spaanse les want als je de taal nog beter kent wordt het (zo mogelijk) vast nog leuker.
Groetjes uit Sleeuwijk
PS Femke is vandaag voor het eerst naar de middelbare school: ook spannend...

maaike

wauw jenske... Ontzettend leuk!

Anke

Ooh jen, ik had al gehoord dat het kamp zo leuk was, maar echt het klinkt prachtig. Super ervaring. En ook ik blijf je volgen. Groetjes vanuit Paraná.

Omalien

Lieve Jenske,

Vol bewondering lees ik al je belevenissen in het verre Argentinie. Ik vind het geweldig zoals je je overal instort en met alles meedoet, zelfs met dingen zoals de kerk en alles wat daarmee samenhangt en wat je niet van huis uit mee kreeg. Arg. zal wel voor het grootste deel katholiek zijn. Geven ze op de school standaard Engels ? Of wordt dat daar helemaal niet gegeven en vinden ze dat iedereen maar Spaans moet spreken ? Fijn dat je Spaanse les hebt want veel zal nog wel acrabadabra zijn voor je, maar ik denk dat je het Spaans best wel snel zal oppakken met behulp van je tijdelijke zussen. Geniet maar van alles, het is een geweldige ervaring. Gister bij Heleen alle foto's gezien uit Amerika, nou ja alle, maar wel veel. Ze hebben het erg leuk gehad. Ik geniet ook erg van jouw foto's en denk maar niet dat we je vergeten. Heel veel liefs van opa en oma.xxxxx

JENSKEEEEEEEEEEEEEE

Jackelien

:o waar is mijn mega mega mega MEGA lange verhaal :s

Jackelien!!

okeeee heel triest dit maar ik moet dus opnieuw beginnen.. en dat vind ik NIET leuk! ofja wel om naar jou te schrijven natuurlijk maar om opnieuw mijn verhaal te gaan typen.. okee ik ga gewoon weer bij het begin beginnen en kopieer alles voor de zekerheid voor als zo weer hetzelfde gebeurt! het begin dus, let me seee (je snapt dus dat dit niet helemaal meer zo spontaan over gaat komen als eerst)....... Oooo wat leuk hoe die mensen daar zijn! gelijk een heel andere cultuur hé, super gezellig hoe ze daar dan gewoon dansen en zingen en gek doen en gewoon zo'n super toffe dingen verzinnen zoals een menselijke piramide maken en een eigen disco gaan creeeren. jammer genoeg zijn nederlanders niet echt zo, maar lijkt mij wel echt kei mooi daar qua cultuur! en heel mooi dat ze daar meer naar het innerlijk van een persoon kijken en dat het niet zo uitmaakt hoe iemand eruit ziet! dat lijkt me echt bijzonder om mee te maken! en over dat ijs.. daar valt maar één ding over te zeggen: JALOERS! =D gelukkig hebben wij clevers nog, dat is onze hemel :P ojaa en weet je hoe ik het noem als jij die arme Portugeesjes aan het uitlachen bent omdat ze geen Nederlands kunnen, leedvermaak! máár natuurlijk snap ik het ook wel want het is ook gewoon dolkomisch als buitenlandse mensen nederlands proberen te praten :P en je mag ze ook uitlachen van mij want ik gok zo dat zij ook wel is om jou lachen als jij Spaans probeert te praten thuis bijv! :D OEEE Ik hoefde maandag ook niet naar school!! en ik kon OOK uitslapen :P wat leuk dat we allebei hetzelfde meemaken hih alleen dan allebei aan de andere kant van de wereld hihi, ik hoefde maandag nog niet naar school in tegenstelling tot Bram (mwhahahha, stel je nou maar even een duiveltje voor die op mijn schouder zit te grinniken) dus dat was wel lekker.. vandaag weer voor het eerst naar school gegaan! nu nog een jaartje doorzetten en dan studeren (joost mag weten waar?).. Maargoed.. om terug te komen op jou verhaal haha, Pablo!! daar wil ik dus een foto van zien, als je die al niet hebt.. want die heb ik in al je verhalen wel vaker langs zien komen.. en ik geloof dat je hem maar moet gaan betalen als hij de hele tijd alles voor je vertolkt hihi is dat geen idee? :P en ik heb echt het idee dat je daar een of andere beroemdheid bent op je school, zoals ik het lees.. alleen vragen ze dan nog nét geen handtekening van je! lijkt me op het begin wel echt super tof alleen soms ook wel vervelend.. En over je leraren, daar valt dus ook maar één ding over te zeggen.. OOK JALOERS! lijkt me echt grappig daar tussenin te zitten want jij dacht de eerste keer waarschijnlijk ook iets van 'o mijn hemel?!' DAN. sofi, dat vind ik dus echt gewoon heeeeel erg lief! dat ze gewoon iemand heeft gevraagd om het in het nederlands te vertalen en vervolgens in haar eigen handschrift opnieuw heeft geschreven! dat vind ik toch wel wat betekenen hoor, kei lief

Jackelien!!

Jackelien

pfff wat gaat hier nou fout de hele tijd! sorry voor mijn dikke spam hier maar hij doet het niet, het vervolg krijg je in ieder geval dan wel via de mail want heb t nu wel opgeslagen maar dan heb je in ieder geval al wat om te lezen (: kuzzie, ik ga nu naar bedje xxxx