Spaanse verwarring, kerkgenootschappen en een hoop voedsel!
Hallo Luitjes aan de andere kant van de wereld!
Ik vind het echt supersupersuperleuk om al jullie reacties te lezen, dus dat moeten jullie vooral blijven doen! En dan zal ik nu voor jullie weer eens een nieuw verhaal posten. Ik was gebleven bij de verjaardag van tante, en dat was aardig gezellig. Hoppa, er passen best 20 mensen in een woonkamer van 3 bij 6 meter. Absoluut geen probleem! Maar het was wel heel gezellig. Leuke familie, en de vriend van een nicht had een aantal jaar in de USA gewoond dus ik had ook nog iemand om mee te converseren.
De dag daarna weer naar school en na school maar meteen een uniform voor mij gekocht. Ik geloof dat ik er eindelijk een beetje achter ben hoe het uniform in elkaar zit. Voor de meisjes is het een witte mallot en een grijs rokje, daarop een witte polo en daar over heen een blauwe trui of vest. En natuurlijk van die schitterende zwarte schoentjes. En voor jongens een grijze broek en die polo en een blauw vest of trui, én natuurlijk ook die schoentjes. En voor gym heb je een blauwe of zwarte broek, maar die heeft dus iedereen de hele week aan omdat het zo koud is. (Me too!) Ik zet meteen de foto´s er ook op, dus daar kun je alles bewonderen! Maar ik heb dus een witte mallot en een blauwe broek en een vest gekocht, want Pame en Ro (afkortingen van Pamela en Rocio, mijn gastzusjes) hadden nog wel een rokje voor mij. En ja, ze korten hier alle namen af, iedereen heeft een ´nickname´. Zo ben ik nu dus Jen. Want Jenske is toch echt heeeeeel erg lastig uit te spreken hier. Maar dat is wel lastig, want ik merk soms niet dat ze mij roepen, omdat ik het niet herken als mijn naam. En Antonio, mijn gastvader, die noemt me helemaal anders, namelijk Eva (op zijn argentijns uitgesproken: Eba) want die krijgt mijn hele naam niet uitgesproken.
Verder is het eindelijk niet meer zo vrieskoud! In het begin van vorige week was het nog wel koud, maar aan het einde werd het warmer, zodat je met een laag kleding en je winterjas het buiten kon overleven. Op school ben ik al een beetje gewend, ik ben nu al bijna twee weken naar school geweest. Het is elke dag om half 7 opstaan en om 7 uur lopen naar de bushalte. Op school begint de dag altijd met iedereen een kus geven en dan blijft iedereen nog een halfuur kletsen voordat de leraar echt met de les begint. Van de meeste lessen kan ik nu het onderwerp wel een beetje begrijpen, waardoor ik er ook achter ben gekomen dat ik op een economische school zit. HELP! Ik mag dan wel goed zijn in economie en wiskunde, dat betekend niet dat ik het ook leuk vindt, en dat ik het ook snap in het Spaans. Bij een vak moeten ze de hele tijd zo´n megalange formule die lijkt op 3xkwadraat keer 5xtotdemacht6 etc etc delen door nog zo´n formule ofzo iets..? Ik denk dat ik het hele jaar vol blijf houden dat ik het niet begrijp in het spaans haha. Ook is de school best wel gelovig, want sommige leraren beginnen de les met een gebedje, en van een lerares kreeg ik superlief een gebedje over dat ze hoopte dat ik snel vrienden maak en zo. En ik ga binnenkort waarschijnlijk mee op een tweedaags kamp of iets dergelijks, wat ook weer te maken heeft met het geloof, met mijn klas. Maar ik doe zeg gewoon op alles ja, en ze zeiden dat het ook al goed was om mee te gaan omdat het de sfeer in de klas heel goed maakt. Dus daar ga ik mij morgen ook voor inschrijven. Ook is iedereen superlief in de klas, iedereen wil van alles weten, ook mijn muzieksmaak. Dus ik heb dat al een aantal keer verteld, maar helaas kon ik de muziek niet laten horen want mijn Mp3 is gecrashd.. :(. Maar ik had wel een aantal namen opgeschreven, want ze spreken hier alles zó anders uit, Amie Binegouse bijvoorbeeld, en dan moet je maar raden dat ze het over Amy Winehouse hebben. Maar de volgende dag kwam Leandro, een jongen uit mijn klas naar mij toe, had hij voor mij een aantal liedjes van Kane gedownload! Superlief! Dus ik helemaal gelukkig en aan iedereen laten luisteren en sommige vonden de muziek wel goed! =) Woensdag of donderdag? hadden we Engels, waar ik me al de hele week op zat te verheugen, want dan kon ik eindelijk weer eens een heel gesprek voeren zonder over elk woord na te hoeven denken. En het was heel leuk, want we gingen in een kring zitten en iedereen mocht een vraag aan mij stellen en de lerares vertaalde alles. Dus ze hebben mij wel 5x gevraagd of ik een vriendje had en of ik van dansen in de discotheek hield. En toen ik zei dat ik geen vriendje had, gingen ze me meteen in de pauze alle jongens van de school laten zien haha! Maar ik heb nog geen échte hunk kunnen ontdekken.. helaas . xD Ze denken trouwens nu wel dat ik een talenwonder ben.. Hier is het al knap als je een beetje engels kunt, want bijna niemand spreekt iets anders dan Spaans en het kleine beetje engels dat ze van school opsteken. Met geschiedenis gingen we een film kijken (la Ola, oftewel die Welle) omdat ze een project doen over de 2e wereldoorlog. Geen idee waarom ze dan die film kijken, maargoed. En iedereen had al aan de lerares gevraagd of de film in het Engels was met spaanse ondertiteling zodat ik hem ook kon volgen en de lerares zei van Ja. Dus ik ook blij, bleek het Duits te zijn haha. Ze horen daar echt geen verschil tussen haha. Maar ik kon de film wel een beetje volgen, dus denken ze dat ik vloeiend Duits kan. En omdat ik op school Frans heb gevolgd denken ze dat ik dat ook al goed spreek, dus ik mocht ze Franse lessen geven. Maar ik kwam echt niet verder dan Oui, Non en Comman tu t´appele. Ik kon alleen nog maar Spaans bedenken. Gelukkig helpen ze me wel met mijn Spaans, want tijdens de lessen verveel ik me nog wel eens als ik het niet kan volgen. Dan ga ik maar tekenen, of alle woorden die ik kan bedenken vragen en opschrijven in het spaans. Jaja, het spaans gaat met de dag ietsje beter. Gelukkig heb ik met mijn coordinator ook afgesproken dat ik binnenkort privéles krijg, want dat heb ik toch echt wel nodig. Ik had namelijk laatst een beetje last van spraakverwarring namelijk; Ik had dorst en ik zocht een glas maar ik wist niet waar die stonden in de keuken. Dus ik vroeg, dónde esta un boca? Ze begreep het niet helemaal dus ik deed met mijn hand alsof ik iets dronk. Maar wat ik dus even verkeerd had bedacht, is dat boca mond betekend, en baso is glas. Maarja, dat had ik nog niet door.. En Ro keek mij heel raar aan, wat bleek; zij verstond Wodka haha! Ze dacht dat ik graag wodka wilde drinken. Wodka / boca .. hmm, lijkt wel op elkaar ja. Dus ik vergeet waarschijnlijk nooit meer dat boca mond betekend, ipv glas!
Vrijdag avond ben ik met Pame mee gegaan naar de Club. Dat is het sportpark in onze buurt. Dat is heel erg anders dan in Nederland. Je betaalt gewoon per maand een bepaald bedrag, en dan kan je een sport kiezen en gaan doen. Al die sporten zitten daar bij elkaar, en het zag er super gezellig uit! Een helehoop barbeques op een rij met nog meer picknicktafels er om heen en er lopen allemaal mensen rond in verschillende sportoutfits. Ik heb wel zin in de zomer als iedereen daar lekker aan het barbequeen is, ik zag het al helemaal voor me! Ik ben nog aan het bedenken welke sport ik hier wil gaan doen, maar ik wil wel gaan sporten. Ze eten hier aardig ongezond (weinig groente, heeeeeeel veel vlees), dus ik moet wel zorgen dat ik niet met 100 kilo extra terug kom naar Nederland.
Gelukkig kan Veronica, mijn gastmoeder, heel erg lekker koken! Ze is de hele dag bezig met taarten en koekjes te bakken. Dat ziet er altijd zo lekker uit! En de maaltijden die ze gewoon voor ons kookt zijn ook superlekker. Laatst gingen we empanadas eten, dat is echt argentijns eten. het zijn een soort dubbelgevouwen bladerdeeghapjes met vlees of groente er in. En omdat ik mij een beetje verveelde vroeg ze me of ik wilde helpen, Natuurlijk wil ik dat! Dus legde ze me eventjes de tactiek uit, maar het was nog moeilijker dan ik dacht. Maar ze waren wel overheerlijk!Oja, en ze bakt ook de hele dag pizzabodems, en de hele week zat ik al verlekkerd te kijken naar die pizzas, maar net toen we pizza zouden gaan eten het eerste weekend, gingen we met de klas uit eten in de Shopping, het winkelcentrum. Maar gelukkig heb ik ze ondertussen al uitgeprobeerd, en ook die waren overheerlijk!
Dit weekend zijn we zaterdag met ons gezin en het gezin van een vriendin van Veronica naar het park gegaan, want het was echt mooi weer! Daar hebben we lekker koekjes gegeten, gedronken en gevolleybalt, in ons t-shirt! En zaterdag avond ben ik meegeweest naar de pastoral. Dan komen alle jongeren bijeen in de kerk en dan houden ze een bijeenkomst en iedereen neemt lekkere zelfgebakken hapjes mee. Van het hele verhaal over God heb ik niets begrepen, maar het was wel heel gezellig! Het werd geleid door jongeren, en het was helemaal niet streng en iedereen bleef schreeuwen, dat maakt helemaal niet uit! En op het einde vroegen ze of ik volgende week weer wilde komen. Maakt niks uit dat ik niet geloof, het is voor mij leuk om nieuwe mensen te leren kennen, zeiden ze. Superlief!
Wow, heel lang verhaal! Ik ga meteen ook de foto´s erbij zetten en blijf reacties plaatsen!
Heel veel liefs & Besos, Jenske!
Hoi lieve Jenske,
Wat een verhalen! Wat geweldig wat je daar allemaal beleeft en ervaart! Wat fijn om zulke lieve mensen om je heen te hebben. Ook leuk om die stralende Jenske op alle foto's te zien! Geniet ervan en ik zie uit naar je volgende avontuur!
Liefs,
Ans
hoi jenske!
Ik vind het hartstikke leuk om je verhalen te lezen! :)
Ik hoor wel dat je niet stil zit. Dus een groot verhaal als die van jou is goed vermaak!
Ik wacht op meer want nederland lijkt lang niet zo interessant, haha
SUPER VET!! ik stalk je hier helemaal met mails en berichtjes enzo op foto's en verhalen maar dan maakt mij niets uit!! ik vind het gewoon kei leuk om alles te lezen, vooral blijven doen zo'n verhalen want dat is super tof om te lezen =) kuuuuus, xx ps ooo eva is wel iets hééél anders als Jenske vind je niet? whaha (:
He Jenske,
Zo jij kan goed schrijven! Leuke verhalen! Als je straks wat beter spaans kan wil ik nog wel wat horen over die lessen. Gaat het echt zo puinhoperig? Moeten ze geen testen doen? En waarom gaan ze hun aantekeningen kopieren?
Fijn dat je een leuk gezin hebt getroffen en lieve klasgenoten en 2 honden (1 voor binnen en 1 voor buiten?).
Veel plezier de komende tijd.
Klaske
Jenskeeee;D
Wat doe jij veel in één week!:O
Jij verveelt je zeker niet daarzo!:D
Wat maak jij trouwens mooie foto's! Of is het daar nou gewoon super mooi?XD
Volgensmij heb jij daar nog beter weer dan hier in Nederland!
Over een klein weekje zitten we in LONDON!:)
We contacten dan zo snel mogelijk! Heb jij trouwens een telefoonnnummer ofzo?
En zoals jackelien al zei: blijven doen deze verhalen!
We blijven ze met plezier lezen!
Dikke knuffel!
Hoi Jenske,
Via Marjolein en Johan je reismee gegevens gekregen zodat ook wij nu kunnen genieten van je geweldige verhalen, die wel laten horen dat je het goed naar je zin hebt!
En dat het nu 10 dagen duurde voor je tijd had voor het volgende verhaal geeft al aan dat je het lekker druk hebt.
groetjes en liefs vanuit H.I.Ambacht
Hoi liefkind!
aaah, wat leuk om je verhaaltjes zo te lezen! Fijn dat je klas zo leuk is, je het zo naar je zin hebt op school en in je gastgezin! Super lief dat ze je je met zo veel betrekken en álles van je willen weten, hihi! :D Ben benieuwd naar je volgende verhaaltjes!
xxxxxxxxxxxxx
we pingen! ^^
Heee jenskieee!
Echt super leuk om dit weer te lezen, en de foto's zijn ook echt tof om te zien.
Volgens mij is het daar zo anders allemaal! Maar het ziet er allemaal wel echt leuk uit :D
hahaha dat schooluniform is ook echt grappig,
maarja anyways... tot je volgende verhaal denk ik!
byeeeexxx
haaa Jenske =)
leuk om te lezen dat je het daar heel erg naar je zin hebt. ik hoop voor je dat je het spaans snel onder de knie hebt zodat je echt goed met iedereen kan communiceren. ik ga zo je foto's bekijken maar ik lees al van anderen dat ze heel erg leuk zijn. maar in welk deel van Argentinië zit je dan dat het er zo koud is? want Argentinië is heel erg lang en het is lang niet overal koud of heb ik dat nou verkeerd???
xxx je oude klasgenootje luc =)
ha lieverd, we zijn weer thuis en als eerste alle info over jou opgezocht, mail, facebook en je blog. Leuk om ook foto's te zien. Veronika ziet er lief uit en je zusjes ook. Zal je vanavond proberen te bellen. xxxxx liefs mam
en je uniform valt zo te zien inderdaad best mee. En blij dat het wat warmer wordt.
Hee lieve Jen :-) ,
Fijn dat je het zo naar je zin hebt! En we lezen ook iedere keer je verslag, en vinden het leuk zo op de hoogte gehouden te worden. We vinden het ook leuk om te lezen hoe het daar op school gaat en hopen dat het gaat lukken met je prive-lessen spaans. We denken er ook over om een schoolhond aanteschaffen :-)! Dat lijkt ons een heel erg leuk idee.
Liefs van de Koopies en Tim.
Heey lieverd, na de vakantie, met de lege telefoons, , campings zonder elektra, dorpjes zonder internet en en een internetcafe waar het 5 jarig zoontje van de baas niet achter de computer vandaan te krijgen was, heb ik thuis in alle rust eens even uitgebreid alles kunnen bekijken en gelezen. Je schrijft erg leuk en boeiend, dus hou ons op maar lekker veel op de hoogte. Wij vonden die foto van de churro verkoper met zijn bakkie erg interessant. Geef ons adres maar aan hem door en vraag of hij zin heeft een stukje om te fietsen. Rosario lijkt mij een mooie stad, op wat foto's zag ik mooie gebouwen en palmbomen. Laat de zon maar komen he! Ook de mate move, lijkt veel op jouw blije move! Volgens mij gaat het met de familie helemaal lukken. Doe ze de groetjes en hopen elkaar vanavond live te spreken. Liefs, Jeroen
Hee lieve Jens!
Echt superleuk dat we kunnen volgen wat je allemaal doet! Ik houd je in de gaten hoor ;)
Saskia en ik missen je wel met het werken... Gelukkig zijn wij samen ook echt te erg, maar met jou (en een beetje met Wessel) was het nog veeeeel gezelliger! Josine is nog steeds ontzettend chaotisch en natuurlijk loopt alles de helft van de tijd helemaal in het honderd, maar dat maak thet niet minder gezellig.
Gisteren hebben we huizen gemaakt van kartonnen dozen, maar Saskia gooide Lisa boven op mijn huis, dus toen was ie kapot :(
Nouja, ik krijg wel weer een mailtje als je weer iets plaatst!
xxliefs
Cecile
hallo jenske,
como esta usted? (blauwe maandag spaans gehad)
wat leuk zeg om je verhalen te lezen. wat een ervaring zeg. ik vind het super knap van je dat je dit allemaal doet. het zal best af en toe lastig zijn, en misschien zelfs af en toe een beetje heimwee, maar het is een top ervaring die ze je niet meer afpakken! je schrijft op een leuke maier en we zullen regelmatig even bijlezen. wij net terug van vakantie, gewoon frankrijk. was wel heel leuk hoor! meisje veel plezie nog en tot een volgende kee
groetjes ineke en de boys