Jenske in Argentinië

Alles nieuw!

Hallohallo allemaal,

Dan eindelijk mijn eerste bericht uit mijn gastgezin! Donderdag avond waren we met zijn allen lekker zenuwachtig aan het wachten tot dat de gezinnen ons zouden op komen halen. Toen ineens was het; de families zijn er!! Dus ik wilde er al meteen heen rennen, maar mijn gezin moest snel terug, dus ik moest eerst al mijn koffers 2 trappen af zien te slepen. Gelukkig hielp een van de coördinators me, dus toen ontmoette ik al snel mijn gastmoeder! Ze stond daar te wachten samen met mijn persoonlijke begeleider. Ze was ontzettend lief, maar we konden elkaar niet echt iets zeggen. Mijn gastvader stond voor in de auto te wachten, en het is echt een grappige vent! Echt het hoofd van het gezin, hij zit aan het hoofd van de tafel en laat zich bijna bedienen en hij doet niks in het huishouden, en hij is degene die de auto bestuurt. Thuis stonden mijn gastzusjes Pamela en Rocio met een aantal vrienden mij op te wachten. Gelukkig kon een van hun vrienden, Pablo, heel goed Engels (voor Argentijnse maatstaven) waardoor ik heel wat kon vertellen. Vrijdag ochtend ben ik meteen naar school gegaan, want ik wist niet wat ik anders in mijn eentje met moeders in dat huis moest doen. En ik kreeg al meteen dat fantastische uniform aan, haha. Een witte mallot met een grijs rokje, en daarboven mag je gewoon een donkerblauwe trui of vest aan. Met de bus moesten we naar school, en daar was zo een fantastisch welkom! De hele klas stond buiten op de gang en iedereen begon te zingen en ik moest natuurlijk iedereen een kus geven, want zo gaat dat hier. Als hallo, dus eigenlijk altijd, en als gedag zeggen, geef je elkaar een kus. Dat gaat wel veel sneller dan de drie in Nederland haha. En op het bord stond heel groot welkom met iedereen zijn naam er onder. Ik weet nu ook eindelijk wie wie is, iedereen had namelijk al berichtjes gestuurd via facebook. En ik heb ook al een bijnaam te pakken, want elke naam wordt hier afgekort. Dus nu ben ik jen, en soms ook jens. Of zjenske, omdat ze het niet goed uit kunnen spreken haha. School is wel ontzettend anders dan in Nederland, iedere klas heeft gewoon zijn eigen lokaal en de leraar loopt de hele school door. Ook hebben ze maar een soort van boek, een klapper met allemaal blaadjes er in. En daar wordt alles in geschreven. Ook is het een grote chaos. Sommige mensen zitten met zijn 3en in een rij, soms zelfs met 4. Iedereen gaat steeds ergens anders zitten en de helft van de klas let niet op. Ook heeft gewoon iedereen zijn mobieltje op tafel en smst de hele les door, maar dat mag ook gewoon. Ook loopt er een schoolhond rond, zelfs in de klas. Ik begreep natuurlijk niks van de lessen, maar dat maakt ook helemaal niet uit. En af en toe hadden we pauze, ik heb nog niet echt door wanneer, maar dan kreeg ik een rondtour door de school van mijn persoonlijke bodyguard/tolk Pablo. En hij waarschuwde mij ook maar meteen met welke mensen ik wel en niet moest praten etc haha. Daarna gingen we weer naar huis en geluncht, wat ook warm eten is hier. ´s Avonds had de klas/vriendengroep Pamela een soort van welkomvoor mij georganiseerd in de ´shopping´, oftewel het winkelcentrum. We zouden daar heen gaan met de bus, maar we stonden te wachten en te wachten en de bus kwam maar niet. Ze zijn hier echt heel voorzichtig, ik ben al 100 x gewaarschuwd voor ´stealers´ en bij elke motor die langskwam moesten we op de stoep gaan staan, ipv op de straat. Ook hebben ze 3x gezegd dat als een van hun run zei, dat ik dan heel hard achter hun aan moest rennen. En toen ineens werd iedereen helemaal bang, omdat dezelfde auto al 4x voorbij was gekomen, dus hup al het geld uit de handtas onder de jas in een of andere zak. En toen die auto weer voorbij kwam heel hard rennen naar het huis van een vriend die daar dichtbij woonde. Iedereen stond te trillen en ik had maar half door wat er aan de hand was. Maar toen heeft mijn gastvader ons maar naar de shopping gebracht. Met zijn zevenen in één auto is ook een kunst! 1 voorin, 4 op de achterbank, en 2 in de achterbak. In het winkelcentrum waren ook de andere klasgenoten en daar gingen we eten en daarna bowlen! Heel gezellig en iedereen was superlief en aardig. Na het bowlen gingen we op weg naar de uitgang waar iedereen opgehaald zou worden, maar we bleven hangen bij een bankje. Supergezellig want iedereen ging muziek laten horen en ook ging iedereen daar gewoon dansen. Superleuk! En de jongens nog wel het meest! Het is hier wel echt een hele andere wereld, want ik ben al honderd keer gevraagd of ik Justin Bieber/Jonas Brothers/High School Musical leuk vind, en de chipmunks en al die Nickelodeon shit, wat trouwens ook de hele dag aanstaat. Ook hebben ze hier een dikke rivaliteit tussen de twee grootste voetbalclubs van Rosario, en daar zit ik dan tussen in, die geen snars van voetbal weet. Een vriendin van Pame ( haar afkorting) bleef slapen en vandaag hebben we lekker uitgeslapen, daar was ik wel aan toe! En Uno gespeeld, want dat kennen ze ook! Het is hier alleen echt heeeeeeeeeeeel erg koud, nooit verwacht dat het hier zo koud zou zijn. Maar dat komt misschien ook omdat ze hier helemaal geen verwarming hebben, ze hebben zo´n draagbaar plastic kacheltje maar op de slaapkamer gezet omdat het anders echt maar 5 graden binnen is. En in de keuken/eetkamer staat wel een grotere die meer warmte afgeeft, dus daar ga ik me dan maar steeds weer aan opwarmen. Ik heb trouwens nog steeds geen mate gedronken in mijn familiee, ik heb het ze nog nooit zien doen. Maar in de introductieweek hebben we les gehad en een aantal keer gedronken. Het smaakt gewoon naar bittere thee. Maar met een dikke laag suiker is het wel heel lekker, maar ik denk dat het meer iets is voor in de zomer in het park. Want het is nu zooooooooooo koud hier. Ik heb ook nog heel erg veel leuke foto´s , maar deze computer heeft geen USB-gat, dus ik moet even een internetcafé gaan zoeken waar dat dat wel kan. Vanavond heb ik een verjaardag van een tante, en binnenkort ga ik volgens mij mee naar de kerkgroep, want ze vroegen vandaag of ik geloofde en of ik mee wilde naar hun groep. En ik wil overal wel mee heen! Want zolang ik dingen doe ben ik niet zo met thuis bezig, maar als ik alleen ben mis ik iedereen toch wel heeeel erg! Maar dat komt allemaal wel goed, want iedereen is super aardig en het spaans gaat ook al echt veel beter! Ik ga zo snel mogelijk iets verzinnen om de foto´s er op te zetten!

Heeeeeeel veel Liefs ,

Jenske

Carolien Kamps

Ha Jenske,

Wat ontzettend leuk om je verhaal te lezen! Nogmaals, ik vind het ontzettend stoer dat je dit onderneemt. Veel succes weer gewenst!

Lieve groeten,
Carolien Kamps.

Maja Olijhoek

Hallo Jenske.
Wat een warm welkom heb je gekregen van je gast gezin, fijn om te horen dat alles goed met je gaat. Het zal allemaal wel even wennen zijn, vooral in uniform naar school, als het lukt om een foto van jezelf te maken in uniform stuur je die maar op. Alles wat je daar meemaakt zal een hele ervaring zijn. Ervaringen waarvan je denkt, in Nederland kunnen ze het beter, en ervaringen waarvan je denkt in Argentinie is het nog niet zo slecht. Hou ons maar op de hoogte. We zijn heel benieuwd hoe het daar verder met je zal gaan. Groetjes van Maja.

Lisanne Koning

Heey Jenske!
We hadden geen afscheid genomen! Je was al meteen vertrokken
haha! Jens! Mijn bijnaam is Liz.
Ik ga morgen naar school ik ben benieuwd of het ook zo'n rotzooi is op mijn school.
Ik zie je over 2 maanden! Of misschien wel eerder :p
xxxxxxx

Yvonn

Heeey Jenskie!
super leuk om jou verhalen te lezen, zodat ik toch een beetje weet wat je daar aan het uitspoken bent,
fijn dat het al beter gaat met de taal, lijkt mij namelijk echt best moeilijk.
ik ben benieuwd naar de foto's dus ik ga het in de gaten houden ;)
liefsss

Bernd

Hoi Jenske,

Van je tante Heleen hoorde ik dat je een jaar naar Rosario gaat. Wat een avontuur. Argentinie is zo geweldig. Ik heb hele goede herinneringen aan het land. Ik vond de Yerba Mate vooral erg lekker met heel veel suiker....
Op dit moment ben ik in Oregon waar ik net je nichten Norine en Romee heb opgezocht.

Veel succes en vooral plezier.

Bernd (oom van Norine en Romee)

ingeborg

Ook wij missen je en ik droom zelfs over je. vreemd om zonder jou en nu met 4 mannen op vakante te zijn. fijn dat je gezin zo lief is. En doe maar met alles mee, dan zul je je snel thuis voelen. Ook heel fijn om je even aan de telefoon te horen. Via niels zijn mobiel reageer ik nu. Liefs van ons allemaal, 3x dikke kus, mam en jwj en niels

Jackelien

Jenskeeee! maak je ook een foto van jou + uniform (: ben wel benieuwd hoe dat eruit ziet haha! oee maar ze hebben mijn bijnaam gelukkig nog niet bedacht, hé J.J deze is het speciaalst.. haha ja verkeersregels kennen ze geloof ik alleen maar in nederland want ergens anders is het me nog nooit opgevallen dat ze er rekening mee houden :P en jou hebben ze zeker in de achterbak gepropt ofniet? hihi, oeee wel balen dat het zoooo koud is daar dan! dat wordt heel veel truien aanschaffen daar dan, en je moet gewoon leren breien en dan maak je zelf je sjaal en handschoenen en extra sjaal en been- en oorwarmers enzooo! tip.. denk aan je schattie, xxxxxxxxx

lieve meid!

wow wat hebje al veel gedaan:O ik snap dat je alles mist maar dit is een levenservaring die je nooit meer gaat vergeten en het is het zeker waard!!:)
ik hoop dat je nog veel meer leuke dingen gaat beleven en ik kijk er naar uit om foto's te bekijken!

groetjes, daniquee.

Kerstin

Ha die Jenske,
Wat ontzettend leuk om al je ervaringen te lezen, dan kunnen we een beetje met je meeleven.
Wij zijn gisteren terug gekomen van onze fietsvakantie in Frankrijk en hebben meer dan 1000 km in onze benen (en nu natuurlijk hele dikke kuiten allemaal ;-))
Geniet maar lekker van alle mooie en leuke dingen daar. Door jouw verhalen denk ik weer terug aan mijn stagetijd in Nicaragua van vier maanden in 1991 (ja lang geleden...) maar neem maar van mij aan: zodra je het Spaans beter spreekt en begrijpt, wordt het steeds leuker en mis je thuis weer wat minder...
Liefs Kerstin en de rest van de family

emma

Heeee lieve jenske,

Ik had hier in barcelona heel toevallig internet en kon meteen weer genieten van jouw heerlijke verhalen :D klinkt super bijzonder allemaal joh!! En voor je spaans gewoon in die prachtig betekende werkboeken van mij kijken dan komt het helemaal goed ;)

Liefs!!!!

Anke

oee jen, leuk verhaal! ik wilde even reageren, haha want dat fan van al die kinder artiesten is zo herkenbaar, hier houden ze echt van; selena gomez en milly cyrus. haha.
havee fun!! xx